Kesävaellus Kevon luonnonpuistossa: Kuivin reitti | Päivä 3/4 - 1.7.2019

Aamulla oli ihana herätä erittäin hyvin nukutun yön jälkeen. Kaikki oli kohdillaan nukkumaan mentäessä; oltiin puhtaita, väsyneitä, mahat täynnä jne. Nukuttiin melkein 10h yöunet täysin sikeästi heräämättä.

Hyvin nukutun yön jälkeen oli aika jatkaa matkaa. Seuraava etappi oli Kuivin autiotupa. Fiellulta piti ensin nousta erittäin jyrkästi portaita pitkin tunturiin, jossa reitti pääsääntöisesti kulki koko 13 km matkan. 


Fiellulta noustiin jyrkästi avotunturiin


Fiellun telttailupaikalla oleva opastekyltti


Reitti nousi aika kauan loivasti ja avotunturissa reitti erkani Kevon reitistä. Keskivaiheilla matkaa reitti kävi pari kertaa alhaalla puron varressa ja nousi taas ylös jyrkästi. Näistä puroista kannattaa täyttää vesipullot, jos niissä on vettä, koska seuraava kunnon joki on ihan Kuivin autiotuvan vieressä. 




3 km taivaltamisen jälkeen tulee opastekyltti, kun reitti erkanee Kevon reitistä. Me lähdimme tästä Kuivin suuntaan

Matkan varrella oli myös pitkä pätkä pitkoksia, koska reitti kulki suon lävitse. Ei olla koskaan nähty niin paljoa kukkivaa lakkaa kuin tässä! Maasto oli ihan täysin valkoisena kuin olisi ollut lunta. Loppumatka oli todella helppoa ja tasaista tunturireittiä. 








Ennen Kuivin autiotupaa meidän päälle meinasi hyökätä pari tunturikihua, olisiko pesä ollut ihan vieressä? Todella kiukkuisia kuitenkin olivat. Ennen Kuivin autiotupaa meitä vastaan tallusteli myös noin 100 poron tokka, jotka menivät aika nopeasti meitä karkuun. Kuivin autiotupa näkyy jo kauas ennenkuin saavutaan tuvalle. Ennen tupaa on joen ylitys, jossa minun täytyi ottaa kengät pois, kun muuten olisi kastunut. Jani pääsi jostain pomppien toiselle puolelle niin ettei hänen tarvinnut vaihtaa kenkiä. Joki on aika leveä, mutta ei kovinkaan syvä. Varmaan kuivemman kelin aikana pääsee nätisti yli ilman kenkien poisottoa. Joki virtasi aika voimakkaasti, niin uskoisin veden olevan OK juotavaksi myös kuivan kelin aikaan. Kannattaa kuitenkin katsoa ettei ihan vieressä ole porojen jätöksiä.

Kiukkuinen tunturikihu


Yleisilmettä patikkapolusta

Kuivin autiotupa näkyi kauas



Kuivin autiotupa on Fiellun putouksen ohella reitin suosituin yöpymispaikka. Tupa on mukava ja sinne mahtuu 8 henkeä heittämällä lavereille nukkumaan. Pihapiirissä on myös ekopiste ja vessa. 


Kuivin opastekyltti

Teimme Kuivin autiotuvalla lounaan ja sen aikana alkoi satamaan ja tuulemaan. Keli myös muuttui todella sumuiseksi. Saatiin nettiyhteys ja sääennustus näytti tosi tympeältä seuraaville päiville. Joka päivä sataa ja tulee. Tehtiin päätös, että ei mennä huiputtamaan Kuivi-tunturia, kun ei huipulta näe mitään ja jatkuvassa vesisateessa tallustaminen päivien ajan ei myöskään houkuttanut. Pidimme parin tunnin lepotuon ja sitten sadeviitat niskaan ja kohti Áhkojoga gámmea eli Akukammia. Autiotuvassa tavatut tytöt kertoivat kammin olevan mukava paikka, jossa voi myös olla yötä. Päätettiin, että mennään sinne sateensuojaan yöksi, jos siellä on tilaa.

Lepotauko matkalla Akukammille

Matka Akukammille oli aika tympeä rehellisesti sanottuna. Vettä sumutti silmille ja reitti kulki täysin avotunturissa, niin maisemia ei oikein sumuisessa säässä ollut ollenkaan. Muutenkin reitti oli niin sanotusti ”baanaa”, joka vaan täytyy taittaa. Kuivin reitin kuvauksessa sanotaan, että tällä välillä noustaan ja lasketaan tunturipurojen varresta, mutta meidän mielestä matkalla ei ollut kuin yksi joki/puro, joka ylitettiin. Tästä kannattaakin täyttää ihan kaikki vesipullot, koska kammin läheisyydessä ei ole kuin suo-oja, josta me ainakaan ei uskallettu juomavettä ottaa.


Taivaltamista Akukammia kohti. Enempää kuvia ei tullut otettua vesisateen vuoksi, ettei kamera kastu

Onneksi vesisade loppui ensimmäisen tunnin aikana ja Akukammille tultuamme ei kuitenkaan ihan läpimärkiä oltu. Akukammi on erittäin sympaattinen ja ihana ”hobitti-luola” 4 hengelle. Akukammilla ei ollut ketään muuta, niin valloitimme kammin omaan käyttöön. Jani teki heti tulet kamiinaan, että saadaan vaatteet kuivamaan ja minä aloin laittamaan vaatteita naruille roikkumaan sekä valmistelemaan petejä. Kamiinan lämmössä oli mukava lämmittää hissukseen iltapalalle vettä kaakaoon ja teehen.

Ihanan sympaattinen Akukammi

Vanha kammi on vielä paikoillaan, mutta ei käytössä


Kamiinan lämmittämistä ja varusteiden kuivausta


Yleisilmettä Akukammilta

Kuivin reitti - Tärkeimmät faktat Fiellu - Akukammi väliltä:

  • Matka Fiellulta Kuiville on kokonaan avotunturissa
  • Vedenottopaikkoja oli matkalla tunturissa siellä sun täällä, kannattaa aina täyttää pullot, kun löytyy hyvä paikka
  • Kuivi on varmasti myös yksi reitin suosituimmista paikoista
  • Ennen Kuivin tupaa on hyvin virtaava matala, mutta leveä joki. Sen yli pääsee varmaan kuivemmalla kelillä ilman kenkien poistottamistakin
  • Matka Akukammille on tasaista "baanaa", jonka taittaa tarvittaessa nopeastikin
  • Ennen Akukammia on hyvä täyttää kaikki vesipullot ja säkit. Ihan läheisyydessä ei ole kelvollista vedenottopaikkaa
  • Kolmannen päivän vaellusmatkaksi tuli 23 km ja aikaa meni koko päivä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesävaellus Kevon luonnonpuistossa: Kuivin reitti | Päivä 1/4 - 29.6.2019

Kesävaellus Kevon luonnonpuistossa: Kuivin reitti | Päivä 2/4 - 30.6.2019